top of page

Test EQ - inteligenta emotionala


Cea mai mare grija pentru un angajator ar trebui sa fie momentul in care acel angajat proactiv si pasionat de ceea ce face inceteaza sa mai vorbeasca, sa mai vina cu idei, sa mai manifeste pasiunea de pana atunci la locul de munca. Sunteti de acord?

In cartea “Emotional Intelligence: Why it can matter more than IQ?”, D. Goleman, defineste notiunea de inteligenta emotionala ca fiind un amestec de stapanire de sine, motivatie, empatie, gandire libera, tact si diplomatie. Aceste atributele sunt caracteristice persoanelor cu o inteligenta emotionala ridicata.


Asadar, atunci cand vorbim despre inteligenta emotionala vorbim de fapt despre constientizarea emotiilor si despre gestionarea emotiilor. Pe masura ce te dezvolti personal si treci prin experiente de viata si provocari din care inveti, incepi sa dobandesti maturitate emotionala din ce in ce mai mare. Astfel iti creste nivelul de inteligenta emotionala / dezvoltare emotionala.Spus intr-o forma simpla, inteligenta emotionala se refera la capacitatea ta de a-ti gestiona cat mai eficient emotiile, pentru o viata de calitate. Si aici luam de exemplu viata profesionala.


De ce este inteligenta emotionala importanta la locul de munca? Aceasta te ajuta sa iti pese de oamenii din jurul tau, de colegi, de subalterni, de sefi si de clientii tai, iar faptul ca aceasta inteligenta emotionala iti permite sa te cunosti pe tine insuti te ajuta sa ai incredere in tine, sa iti constientizezi propriile emotii, sa observi impactul comportamentului tau si modul in care comportamentul celorlalti te impacteaza pe tine. Tot inteligenta emotionala te ajuta sa ai autocontrol asupra emotiilor negative, sa transmiti idei clar si concis, sa iti recunosti greselile, sa fii flexibil, adaptabil, optimist, ambitios, empatic. Te ajuta sa intelegi nevoile, gandurile, motivatiile persoanelor din jurul tau, sa oferi un feedback, sa inspiri loialitate si perseverenta in construirea unei lumi mai bune, alaturi de ceilalti. Stiati ca empatia va ajuta sa deveniti mai inteligenti?

Potrivit cercetarilor, circa 90% dintre performerii de top au o inteligenta emotionala dezvoltata.

bottom of page